Облыстық клиникалық жұқпалы аурулар ауруханасында өндірістік бақылау туралы

Өндірістік бақылау - бұл медициналық қызметтерді көрсету, тамақтануды ұйымдастыру және пациенттерді емдеу кезінде санитарлық ережелерді сақтауға және санитарлық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шараларды орындауға бағытталған іс-шаралар кешені.

Өндірістік бақылаудың мақсаты - мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық нормалау жүйесінің құжаттарында белгіленген талаптардың сақталуына өзін-өзі бақылау жүргізу арқылы қауіпсіздікті қамтамасыз ету.
Бекітілген жоспарға сәйкес тазалаудың, дайындалған тағамның сапасына және қол гигиенасының сақталуына үнемі ішкі бақылау жүргізіледі.
Өндірістік бақылауды ОКИБ-тің жеке бактериологиялық зертханасы "Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК Ақтөбе облысы бойынша ҚР ДСМ КСЭК филиалымен бірлесіп жүзеге асырады.
Санитариялық-бактериологиялық бақылау шеңберінде тексеріледі:
* Бактериялық ауаның ұрықтануы.
* Қоршаған беттерден шайындыларды бактериологиялық зерттеу.
* Қызметкерлердің қолындағы стерильділік.
* Шикізат пен дайын тағамдардың микробиологиялық көрсеткіштері.
Санитарлық-химиялық бақылау мыналарды қамтиды:
* Су сынамалары.
* Құрамында хлор бар дезинфекциялау құралдарының 1% ерітіндісінде қалдық хлорды анықтау (құрғақ препараттарда да, ерітінділерде де).
Ішкі бақылауды ұйымдастыру және жүргізу қателіктер мен кемшіліктерді уақытында анықтауға мүмкіндік береді, бұл ықтимал жағымсыз салдардың алдын алуға және оларды тез жоюға көмектеседі.

Дәрігер-эпидемиолог Д.Т. Джұмағалиева